Chugyeogja Se (The Chaser)

Det kan ofta vara svårt för oss i västvärlden att förstå oss på asiatisk film då den ofta skiljer sig så pass mycket från det vi ser här. När jag först började kolla på asiatisk film började jag med Akira Kurosawa då jag hade hört att han var en de lättaste regissörerna att ta till sig som västerlänning. Jag har sedan utforskat en del annan japansk och asiatisk film men Sydkorea är ett land som jag knappt har sett något av (som jag nämnde för något inlägg sedan). Därför tänkte jag att det kan vara svårt att ta till sig allt som västerlänning i början. The Chaser från 2008 känns dock inte alls svår och jag vågar nästan säga att den känns lite amerikaniserad i vissa aspekter.

Filmen handlar om en hallick och före detta polis, Jung-ho (Yun-seok Kim) som stör sig på att hans tjejer försvinner utan att betala av sina skulder. Efter att ha sänt iväg en tjej till en kund upptäcker han att kundens telefonnummer är detsamma han har tagit emot när han skickat iväg tjejerna som sedan försvann.

Filmen har som sagt flera likheter med amerikanska thrillers tycker jag, speciellt i ett dramaturgiskt perspektiv. Detta är inget negativt utan mest intressant då jag tyckte att Memories of Murder skiljde sig mycket mer. Den har dock flera likheter med nämnda film och annan koreansk film som jag har sett. Precis som i Memories blandas humor med allvar och spänning och filmen skildrar många dumma poliser. Brutala våldsscener och råheten från andra koreanska filmer jag har sett finns även här i The Chaser.

The Chaser är en välgjord och spännande film med ett högt tempo som aldrig blir segt. Inledningen kanske känns lite längre än resten av filmen men annars tycker jag inte att den har några tempoproblem.

Jag gillar hur filmen inte känner att den behöver ha spänning hela tiden utan att man använder spänningen vid rätt tidpunkter vilket blir mer effektivt.

Slutet kanske kunde ha varit bättre men det är ändå helt okej. I helhet har inte filmen så mycket djup förutom på några ställen. Istället får man se filmen som en underhållande och tät thriller som aldrig blir tråkig. Den är välgjord och välspelad men det känns inte som att man har lagt lika stor vikt på fotot som i andra koreanska filmer.

Betyget blir något mellan en svag och en stabil fyra för den stora underhållningen som filmen bjuder på.

Betyg: 4/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s