Hana-Bi

Hana-Bi, tillsammans med Sonatine, blev Takeshi Kitanos genomslag i västvärlden. Som vanligt med Kitano är filmen en märklig blandning av humor, våld och drama. Hana-Bi vann Guldlejonet vid filmfestivalen i Venedig 1997.

Nishi är en våldsam polis som drivs allt närmare någon slags nihilistisk apati. Det finns inte mycket kvar i Nishis liv som spelar någon roll sedan hans dotter dött och hans fru fått obotlig cancer. Yakuzan är ute efter hans huvud och även polisen är intresserade av att få tag i Nishi. Nishi beslutar då att ge sig av på en sista resa med sin fru innan hon ska dö.

Som vanligt med Kitano är det fåordigt och minimalistiskt. Mycket händer utanför bild och många sekvenser kapas samtidigt som man hoppar till nästa händelse. Det kan verka rörigt och händelselöst men jag tycker om stilen. Jag visste inte om jag skulle förvänta mig en actionfilm eller ett drama, men man kan väl säga att det är något mittemellan. Våldet blandas med humor och drama på ett märkligt japanskt sätt.

Filmen är snyggt filmad och man fångar det hela på ett bra sätt. Musiken är som vanligt schysst och oftast passande. Där finns det inget att klaga på direkt.

Däremot kan jag tycka att handlingen inte är lika intressant som i de andra Kitano-filmerna jag har sett. Det känns som att han försöker lite för mycket och filmen blir en aning ojämn. Geniala scener (som bankrånet) blandas med en del mindre intressanta och humorn kommer inte fram lika mycket som i andra Kitano-filmer jag har sett. Å andra sidan är ju detta ämne mer seriöst så det är kanske inte så konstigt.

Kitano får dock till det till slut efter en lite trevande inledning och slutscenen är riktigt fin. Hana-Bi har kanske inte det där lilla extra men det är fortfarande en bra film. En stark trea förtjänar den helt klart.

Betyg: 3,5/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s