Shûbun (Skandalen)

Akira Kurosawa, japans kändaste regissör genom tiderna, skapade under sina 57 år inom film 30 filmer. Han är främst ihågkommen för sina hyllade samurajfilmer som t.ex. De sju samurajerna, Yojimbo, Ran och Rashômon. Men om man letar bortom dessa hittar man också hans rena dramafilmer som ofta framförde de viktigaste budskapen i livet. En humanistisk pärla som ofta glöms bort när man pratar om Kurosawa är hans 1950 film Skandalen.

Skandalen handlar om den unge konstnären Ichirô Aoye (Toshirô Mifune) som träffar den kände sångerskan Miyako Saijo (Shirley Yamaguchi) när han är uppe och målar i bergen. Det visar sig att de bor på samma motell så han ger henne skjuts på sin motorcykel. Några journalister ser detta och ber om en intervju och när de nekas den hämnas de genom att ta en bild på dem tillsammans och skriver att de två har inlett ett förhållande. Ichirô blir vansinnig och hotar med att stämma blaskan som tog bilden. En advokat, Hiruta (Takashi Shimura), erbjuder Ichirô  hjälp med att stämma tidningen eftersom han känner samma hat mot tidningen som Ichirô. Problemet uppstår när Hiruta behöver pengar till sin tuberkulossjuka dotter och tar emot mutor från tidningen för att lägga sig i rättegången…

Filmens tema med skandalbilderna kan kännas lite utdaterad, men det är inte där filmens fokus ligger. Istället väljer Kurosawa att fokusera på Hirutas situation när han tar emot mutor och ångesten han känner från det. Filmen når sin emotionella höjdpunkt under julfirandet på en bar där alla sjunger ”Auld Lang Syne” på japanska i kör tillsammans med Hiruta. Det är scener som denna som visar Kurosawas västerländska influenser och framförallt förmåga att skapa starka känslor från något så enkelt.

Skandalen är ett av många samarbeten mellan Mifune, Shimura och Kurosawa. Shimura som ofta fick spela biroller när de tre samarbetade stjäl showen i Skandalen genom att göra en liknande roll som i filmen Ikiru två år senare.

Det bästa med Skandalen är Kurosawas förmåga att skapa en så känslosam historia från en mediaskandal, Mifunes och Shimuras skådespeleri, scenen när Ichirô tar en hel julgran på sin motorcykel och fotot. Förutom att rättegångsscenerna känns lite sådär ibland är allt toppklass. Skandalen förtjänar helt klart att nämnas när man pratar om mästaren Kurosawa.

Betyg: 4/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s