Warui yatsu hodo yoku nemuru (Onda män sover gott)

Onda män sover gott från 1960 var den första Akira Kurosawa-filmen som producerades av hans egna produktionsbolag. Filmen är en mörk thriller som har fler likheter med hans tidigare filmer som t.ex. Den berusade ängeln och Revolvern än samurajfilmerna som han regisserade vid tiden. Onda män sover gott har sina rötter i Shakespeares pjäs Hamlet.

Filmen börjar med ett bröllop mellan Kôichi Nishi (Toshirô Mifune) och Yoshiko Iwabuchi (Kyôko Kagawa). Yoshiko är dotter till vice VD:n på ett företag där Nishi är sekreterare åt just hennes far. Läget är spänt då polisen håller på med en utredning om företaget samtidigt och journalisterna flockar runtomkring. Ingenting är dock en slump. Nishi har en plan att hämnas på sin chef, vice VD:n, samt andra på företaget som står ansvariga för hans fars död genom att gifta in sig i familjen.

Den första scenen, bröllopsscenen, är fullständigt underbar. Vi introduceras till karaktärerna och genom journalisternas småprat förstår vi vilket relation de har till varandra. Allt är oerhört spänt, inte minst när Yoshikos bror hotar med att döda Nishi om han utnyttjar henne, eller när en tårta som har skickats anonymt dyker upp. Redan från första scenen bygger Kurosawa en stämning som håller i princip hela filmen.

Filmens titel beskriver filmen bra. De onda männen som sitter högre upp i hierarkin får göra som de vill och kan sova lugnt om nätterna då de hela tiden kan skylla på de lägre uppsatta. Männen i Onda män sover gott är väl inga man skulle vilja jobba för direkt. Utpressning och till och med tvång till självmord är sånt som de sysslar med.

Kôichi Nishi, huvudpersonen, som spelas av Toshirô Mifune är en utmärkt karaktär. Jag tycker att Kurosawa har slängt in en hel del cynism i Nishis karaktär vilket är lockande och gör bara filmen ännu mörkare. Vi får hela tiden ta del av Nishis hämndplan och vi bjuds på helt suveräna scener där han ska skrämma slag på kontorsråttorna eller tvinga dem att erkänna vad de har gjort. Scenen där han fifflar med pengarna på kontoret är helt underbar.

Fotot är snyggt och kameravinklarna snygga. Vi bjuds dessutom på väldigt bra musik som är mycket passande förutom på ett eller två ställen. Jag gillar verkligen när Nishi visslar på filmmusiken och verkar helt avspänd.

Slutet är bra, dock är de sista minuterna lite fåniga, man kunde nog ha avrundat filmen på ett lite bättre sätt. Dock får man en slutkläm som är lite smårolig.

Onda män sover gott är helt klart en riktigt bra Kurosawa-film som är spännande och snygg. En välutförd historia som är mörk och tragisk och rekommenderas starkt. Det är kanske inte en av de bästa filmerna att börja med om man vill ge sig på Kurosawa men om man har sett ett par stycken och gillar hans stil ska man absolut se denna. Betyget landar på en stabil fyra.

Betyg: 4/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s