Yôjinbô (Yojimbo – livvakten)

En rônin, som på japanska betyder ungefär kringvandrande person, var namnet på de herrelösa samurajerna i det feodala Japan (cirka 1185 – 1868). Daimyos (japanska länsherrar) och shôguner (Japans högsta militära befälhavare) styrde landet. Akira Kurosawas jidaigeki-film Yojimbo utspelar sig under det feodala Japan (cirka 1860-talet) och blandar den klassiska jidaigeki-filmen med den amerikanska västernfilmen samt film noir.

Toshirô Mifune spelar en namnlös rônin (med det påhittade namnet Sanjuro Kuwabatake) som kommer till en japansk by där två rivaliserande ligor styr och härjar. Efter ett slagsmål med några bråkstakar visar Sanjuro att han behärskar sitt svärd vilket imponerar på de båda ledarna av ligorna. Båda erbjuder honom jobb som livvakt och Sanjuro bestämmer sig för att hetsa de två ligorna mot varann.

Yojimbo är en av Kurosawas kändaste filmer tillsammans med De sju samurajerna och Rashômon och hämtar som sagt inspiration från två stora amerikanska genrer – västern och film noir. Kurosawa var en stor John Ford fantast och Ford var hans största inspiration. Så stor att han till och med köpte en likadan mössa som Ford bar! Handlingen i Yojimbo känner säkert många igen, den har nämligen gjorts om flera gånger i olika miljöer och tidsperioder. De två kändaste exemplen är nog Sergio Leones spaghettivästern A Fistful of Dollars samt Bruce Willis gangsterfilmen Last Man Standing. Den ensamma hjälten som ska rensa upp staden är ett klassiskt tema i västernfilmer.

Trots detta har Kurosawa påstått att den största inspirationen för filmens handling kommer från film noiren The Glass Key från 1942. Ljussättningen är i många scener också inspirerad av film noir, en genre som Kurosawa har utforskat tidigare med filmerna Revolvern och Den berusade ängeln, båda från sent 40-tal. Kurosawas blandning mellan det västerländska och den traditionella japanska kulturen är en av anledningarna till att han är en av de lättaste japanska regissörerna att ta till sig som västerlänning.

I Yojimbo träffar Kurosawa rätt med det mesta. Ljussättning, foto, handling, musik och skådespeleri är det för det mesta världsklass på. Filmen är underhållande och spännande samtidigt som den är snygg. Kurosawa har valt att skippa all moral när det gäller Mifunes karaktär. Sanjuro är en iskall antihjälte och samtidigt som han hjälper byborna har han inga problem med att bli galen på dem heller. Ett exempel är när han har hjälpt en familj och de tackar honom genom att buga och gråta och Sanjuro skäller på dem och säger åt dem att sluta gråta eftersom det är patetiskt. Han hatar patetiska människor och hotar med att döda dem om de inte slutar.

Masaru Sato är kompositören till musiken. Efter att Kurosawas vanliga kompositör dog 1955 fick Sato ta över som kompositör åt Kurosawas filmer. Musiken är riktigt bra och består till stor det av konstig och skitig jazz blandat med lite annat. Ledmotivet är bland Kurosawas bästa, kanske bäst till och med!

Tre av mina favoriter bland japanska skådespelare är med i filmen. Toshirô Mifune är min favorit och spelar huvudrollen. Takashi Shimura, som har medverkat i flest Kurosawa-filmer utav alla skådespelare, har en liten roll vilket han ibland fick ta. Sedan har vi Tatsuya Nakadai som spelar Unosuke – mannen med revolvern. Nakadai gör ett väldigt bra jobb (som vanligt) och är en cool motståndare åt Mifunes Sanjuro.

Yojimbo är helt klart en av Kurosawas bästa filmer som blandar underhållning, våld och ibland humor. Den snuddar på femman ett flertal gånger men i slutändan är det något som gör att det tar emot att ge den full pott. Vad det är? Det kan jag faktiskt inte svara på, men oerhört nära är den iallafall!

Betyg: 4,5/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s