Fa yeung nin wa (In the Mood for Love)

In the Mood for Love från Hongkong regisserades av Wong Kar-wai och hade premiär vid filmfestivalen i Cannes 2000. Tony Leung Chiu-wai, som spelar huvudrollen, vann priset för bästa skådespelare och filmen har generellt fått mycket bra mottagande.

Två par flyttar samtidigt in i samma fastighet, av en händelse är det bara mannen i det ena förhållandet och kvinnan i det andra som är närvarande. Deras respektive jobbar jämt och de två söker sällskap i varandra. Ungefär samtidigt kommer de på att båda deras partners har affärer vid sidan av.

In the Mood for Love är en långsam och ganska händelselös film som utspelar sig i Hongkong under 60-talet. Den har en intressant stil som fokuserar på det visuella. Snyggt kameraarbete och slow-motionscener blandas med fantastiska färger som gör det hela till en snygg filmupplevelse. Musiken är mycket passande trots att den kan bli lite repetitiv efter ett tag. Klippningen i filmen är väldigt snygg tillsammans med scenografin och kläderna. Även skådespelarna gör sitt jobb väldigt bra.

Detta är lite som en kärleksfilm utan kärleksscener. För någon klassisk kärleksscen går knappt att hitta i filmen. Istället använder man sig av minimalistiska gester för att visa kärleken. Det kan vara en min eller bara en rörelse med handen. Jag har hört flera som kallar denna film för den bästa kärleksfilmen någonsin men tyvärr rycks jag inte med som jag hade önskat. Filmen lyckas fånga mig i början men håller inte riktigt intresset uppe hela vägen.

Det som gör mig mest frustrerad är att jag till en början dras med och tycker att det är intressant men samtidigt inte blir ett dugg berörd av filmen. Hantverket finns där för att göra en hur bra film som helst, men den engagerar helt enkelt inte tillräckligt.

Jag måste påpeka att jag inte har något emot händelsefattiga filmer, men då måste de verkligen fånga en med stämningen och hålla hela vägen. In the Mood for Love lyckas med detta delvis, men tappar mer och mer ju längre filmen går. Slow-motionscenerna med musiken får en att vakna till lite när man håller på och tappar intresset vilket är positivt, men jag önskar att de inte skulle behövas för att fånga tittaren. Jag önskar att det skulle räcka med stämningen som resten av filmen ger.

Det här hade som sagt kunnat bli hur bra som helst, men istället sitter jag där när eftertexterna rullar och känner mig något besviken. Såhär dagen efter känner jag mig inte lika besviken, det är ju inget snack om att det är en bra film. Men tyvärr räcker inte det hela för något högre betyg än en stark trea. Jag tror dock att det här är en sån film som blir bättre för varje gång man ser den. Det har jag dessutom märkt på några av kommentarerna jag har sett om denna film.

Betyg: 3,5/5

4 svar till “Fa yeung nin wa (In the Mood for Love)

 1. Har sett den här, men har ingen text att hänvisa till. Precis som du nämner är musiken bra, men den används om och om igen och då blir det tjatigt. Är inget WKW fan, men han har gjort några filmer som är klart bra. Denna var dock lite av en besvikelse och betyget låg på en trea, inte mer.

  • De varierar med en annan melodi men båda blir ganska tjatiga. Det här är den första jag ser av honom. Får se om jag tycker att hans andra är bättre. 🙂

 2. Håller med om att Nat King Cole kanske används lite väl ofta i filmen. Sagolikt snygg film men den berör kanske inte på djupet. Just den upprepande musike hade dock en sorts hypnotisk inverkan på mig. Gav den en fyra eftersom den var så snygg. När det gäller WKW så rekommenderar jag Helgon i neon och Chungking Express.

  Välkommen till WP! Hoppas du ska trivas här. 🙂

  Har uppdaterat min länk till din nya adressen.

  • Ja den är verkligen sagolikt snygg.
   Tackar för tipsen, Chungking Express har jag haft ögonen på tidigare. Visste faktiskt inte att det var samma regissör. 🙂

   Tack! Och hittills är jag mycket mer nöjd med WP. Känns betydligt smidigare. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s