Subarashiki nichiyobi (One Wonderful Sunday)

One Wonderful Sunday är Akira Kurosawas sjätte film (räknar inte riktigt Those Who Make Tomorrow som en Kurosawa-film då han gjorde den med två andra regissörer) och släpptes 1947, under ockupationen.

Filmen handlar om ungdomen och svårigheterna under ockupationen. Vi får följa det unga paret Yuzo (Isao Numasaki) och Masako (Chieko Nakakita) under en söndagseftermiddag i Tokyo. De två har endast 35 yen att spendera och försöker hitta på saker att göra med de få yenen de har.

Det känns som att Kurosawa verkligen började hitta sin stil i.o.m. One Wonderful Sunday. Efter att ha gjort judofilmer och propagandafilmer skildrar han här socialrealism som påminner starkt om neorealism (trots att det är uppenbart att flera av scenerna är inspelade i studio). One Wonderful Sunday är realistisk och tar upp riktiga sociala problem som uppstod för folk i efterkrigets Tokyo.

Något som jag tycker är roligt när jag ser lite äldre japanska filmer är hur ofta baseball spelas. Det känns som det alltid finns ett gäng ungar som spelar baseball på gatan eller vuxna människor som sitter och kollar på sporten. Baseballscenen i One Wonderful Sunday är riktigt mysig och charmig.

Yuzo är den lite mer negativa i förhållandet mellan de två. Istället för att ha kul på t.ex. husvisningen går han runt och är ganska bitter och tänker på nuet och hur de ska kunna skaffa ett boende tillsammans. Jag gillar verkligen hur han skiner upp i många scener och skrattar, inte minst i scenen där de två planerar kaféet som de ska starta tillsammans. Masako är den positiva i förhållandet. Hon vill gå på husvisningar trots att de inte har råd, och vill planera inför framtiden. Det är svårt att avgöra vem jag gillar mest av de två men jag måste nog ändå välja Yuzo.

Filmen har egentligen inte någon större handling eller problem. Det mesta är småproblem som att försöka köpa konsertbiljetter och vi följer paret genom den enda dagen i veckan de kan ses. Detta kanske skulle kunna ses som ett problem, men jag tycker att man försvinner in i filmen och det behöver inte hända så mycket.

One Wonderful Sunday är relativt felfri men längden kan kännas lite retsam ibland. Vissa scener känns extremt långa vilket är lite jobbigt. Jag tänker främst på scenen ungefär en timme in i filmen när de är hemma hos Yuzo, samt den näst-sista scenen där Yuzo ska dirigera en osynlig orkester. Kurosawas sjätte film är varken nyskapande, häpnadsväckande eller något alldeles extra. Men den är härlig att se på och håller helt klart Kurosawa-mått. En svag fyra får den i betyg.

Betyg: 4/5

4 svar till “Subarashiki nichiyobi (One Wonderful Sunday)

  • Nej man hade ju inte det, kanske skulle ha nämnt det. 😉
   Masako är jobbig stundtals hon också. 😀

   Skulle tro det! Ända sedan slutet av 1800-talet har baseball varit en av de mest populära sporterna i Japan. Har aldrig sett en japansk match, men reglerna verkar vara lite annorlunda.

   • Har noll koll på baseball, så jag trodde att det var något som kom iom den amerikanska ockupationen. Men det var det alltså inte?

   • Så som jag förstår det var det en professor i Engelska från USA som lärde ut sporten när han jobbade i Japan till sina elever. Detta var slutet av i slutet av 1800-talet och sporten har spelats i Japan sedan dess. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s