Kakushi-toride no san-akunin (Den vilda flykten)

Den vilda flykten, regisserad av Akira Kurosawa 1958, är kanske regissörens mest lättillgängliga film på flera sätt. Kurosawa är mest känd för sina samurajfilmer och även om Den vilda flykten inte direkt är en samurajrulle är det ändå en historisk film. Filmen är cirka 140 minuter lång men har ett väldigt högt tempo som den aldrig tappar. Den vilda flykten är kanske mest känd som filmen som inspirerade George Lucas och de första Star Wars-filmerna.

Under 1500-talets Japan vandrar två giriga bönder när de plötsligt blir tillfångatagna. De lyckas rymma och träffar på generalen Rokurota Makabe (Toshirô Mifune) som behöver de två böndernas hjälp. Han uppdrag är nämligen att hjälpa prinsessan Yukihime (Misa Uehara) från fienden.

Jag kallar Den vilda flykten för Kurosawas kanske mest lättillgängliga film för dess underhållningsvärde. Enligt mig är det hans mest underhållande film med inte särskilt mycket djup. Men det behövs ju såklart inte! Filmen är ett klassiskt äventyr med hjältar och fiender och man skulle nästan kunna kalla den för en 50-talspopcornrulle. Action, äventyr och en skvätt drama i ett helt enkelt.

Filmen har ett schysst ledmotiv som sätter tonen direkt. Kameraarbetet i filmen är kanske inget märkvärdigt men fotot är ändå snyggt och man har fångat miljöerna fint. En varning dock: andra gången jag såg filmen var det från DVD:n som ingår i denna box. Jag har inte haft något att klaga över när det gäller kvalitén på filmerna innan denna. Bilden är tyvärr lite brusig vilket drar ner upplevelsen något. Annars rekommenderar jag boxen trots att den är svår att få tag på nu.

Den vilda flykten har fått ganska mycket uppmärksamhet genom åren, speciellt för att vara en ganska vanlig äventyrsfilm, och det är kanske främst tack vare Star Wars-kopplingarna. George Lucas var väldigt influerad av Kurosawa vilket kanske främst syns i Star Wars-filmerna. I slutet av 70-talet träffades de två då Kurosawa hade svårt att finansiera filmer vid tiden. Tillsammans med Francis Ford Coppola, som också var ett stort fan av Kurosawa, hjälpte han Akira att finansiera Kagemusha. De två hjälpte dessutom till att producera filmen.

Från början var Star Wars nästan en direkt remake av Den vilda flykten. Den skulle utspela sig i en annan tid och en annan galax, annars var skillnaderna inte särskilt stora. Lucas övervägde till och med att köpa rättigheterna till Den vilda flykten men övergav sedan idén. Trots att Star Wars varken är en remake eller har tagit från Den vilda flykten är det lätt att se Kurosawas influenser på Lucas.

Det som Lucas själv har sagt är den viktigaste influensen är att allt är sett genom ögonen på de karaktärerna med minst ”värde”. Den vilda flykten berättas genom böndernas ögon och filmen börjar med ett gräl mellan de två. På samma sätt är Star Wars berättad genom R2-D2 och C3POs ögon. Det finns en lite skojig video på YouTube där man har klippt ihop de två filmerna och visar likheterna. Denna video kan ni se här. Prinsessorna är de liknande karaktärerna och bönderna skiljs åt på samma sätt som robotarna. Hjältarna i de båda filmerna kommer förbi vakterna på liknande sätt och när generalen i Den vilda flykten jagar efter två stycken på häst tänkte jag på jakten i skogen i den sista Star Wars-filmen.

Som Star Wars-fan är filmen mycket intressant tack vare dessa likheter som förhöjer upplevelsen. Om man vill ha djup och ta del av Kurosawas annars vanligt förekommande humanistiska budskap är detta kanske inte filmen för dig. Om man däremot vill se ett välgjort och underhållande äventyr rekommenderar jag Den vilda flykten starkt.

Det är dessutom kul att se Kurosawas skaparglädje och vilja att göra rena underhållningsfilmer. För mig är denna en av hans bättre filmer trots att den inte berör på samma sätt som många av hans andra. När filmen är slut känner jag mig nöjd med ett leende på läpparna. Kurosawa, den mannen visste hur man gjorde film han.

Betyg: 4,5/5

6 svar till “Kakushi-toride no san-akunin (Den vilda flykten)

  1. Jag såg filmen från boxen du pratar om, men kan inte påminna mig att jag upplevde någon särskild brusighet. Men jag är å andra sidan inte särskilt känslig för sådana saker.

    Vad gäller filmens innehåll håller jag med helt och fullt, lättsam underhållning. Tahei och Matashichi är väl lite överdrivna som den typen av komiska karaktärer lätt blir, men de vägs ju med råge upp av Mifune 😉

    http://bilderord.wordpress.com/2012/03/19/kakushi-toride-no-san-akunin-1958/

    • Vill minnas att det var mycket klarare bild när jag såg filmen första gången på en annan DVD…

      Haha, ja överdrivna är de helt klart med härligt överspel från bägge två. Mifune är stenhård som vanligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s