Kozure Ôkami: Kowokashi udekashi tsukamatsuru (Lone Wolf and Cub: Sword of Vengeance)

Mellan 1972-1980 gjordes sju filmer baserade på den japanska mangaserien Lone Wolf and Cub. Den sista hette bara Shogun Assassin och var en engelskspråkig film bestående av delar från de tidigare filmerna gjord för den brittiska och amerikanska marknaden. De sex första japanska filmerna gjordes mellan 1972-1974 och Kenji Misumi regisserade fyra utav dem.

Ogami Itto (Tomisaburô Wakayama) är en herrelös samuraj som drar omkring på den japanska landsbygden tillsammans med sin son Daigoro (Akihiro Tomikawa). Efter en sammansvärjning som fråntog honom titeln som shogunatets officiella sekond vid rituella självmord söker han hämnd mot klanen Yagyo som i jakten på Ogamis titel iscensatte samansvärjningen.

Jag var spänd inför att påbörja denna kända serie av samurajfilmer då jag hade hört att de skulle vara riktigt underhållande och samtidigt konstnärligt snygga. Jag har aldrig varit någon fan av varken manga eller anime men som tur är spelar det ingen roll att filmerna är baserad på en mangaserie då man inte märker det om man inte har läst serierna.

Filmen har oerhört mycket att göra med heder och tradition. Den utspelar sig under Edoperioden i Japans historia och för samurajerna var hedern viktig. När Ogami Ittos fru mördas bestämmer sig Ogami för att ge upp sina plikter och istället hämnas. Under en seppukuceremoni (harakiri) vägrar han att ta livet av sig och går emot männen som tvingar honom att utföra seppuku.

Det som filmen lyckas bäst med är att berätta en underhållande historia med bra tempo på en kort speltid samtidigt som regissören verkligen lyckas fånga äventyrskänslan och den japanska landsbygden. Miljöerna är fantastiska med hängbroar, vattenfall, regn och varma källor. Mycket snyggt!

Filmen är väldigt våldsam och är väl egentligen nästan en typ av exploitationfilm. Blodet sprutar och man är inte rädd för att visa upp naken hy. Jag tycker dock bara att detta är en fördel då det är meningen att filmen ska vara till för underhållning, och tillsammans med en cool handling och överlag bra skådespel lyckas den väldigt bra med sitt syfte.

Jag hoppas att resten av filmerna håller samma klass och är förväntansfull inför nästa möte med Ogami Ittu och Daigoro, eller Lone Wolf and Cub som de kallas. Fyran är inte jättestabil men tack vare underhållning tillsammans med det estetiska lyckas den nå upp till en svag sådan.

Betyg: 4/5

2 svar till “Kozure Ôkami: Kowokashi udekashi tsukamatsuru (Lone Wolf and Cub: Sword of Vengeance)

  1. Har inte sett dessa, men däremot Shogun Assassin och den tyckte jag var ganska bra och underhållande. Men det är klart, det är ihopklippt och amerikaniserat (dubbad har jag för mig också) så det är inte riktigt samma sak. Har du sett den förresten ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s