Gion bayashi (A Geisha)

1953 regisserade Kenji Mizoguchi filmen A Geisha. Filmen är en av hans mest kända och är mycket personlig då hans syster såldes till geishadom vilket påverkade Mizoguchis världssyn.

Filmen handlar om den 16 år gamla flickan Eiko som flyttar från sin fattiga familj, till Giondistriktet i Kyoto för att bli geisha. A Geisha fokuserar på relationen mellan en etablerad geisha, Miyoharu, och den 16-åriga Eiko, som ber Miyoharu att visa henne hur man blir en geisha och lära henne om livet som en geisha.

A Geisha är i grunden en ganska intressant film om man är intresserad av japansk kultur då man får en inblick i livet som geisha. Vad jag har förstått så är filmen ganska trovärdig även om den ger en ganska överdriven bild av hur geishor behandlades under 50-talet i Japan.

Scenografin och fotot går verkligen inte att klaga på då allt är mycket snyggt. Även skådespelarinsatserna är goda och inte överdrivna. Man får alltså en snygg inblick i Kyoto under 50-talet som inte går att klaga på direkt.

Problemet för mig ligger inte i det tekniska, utan snarare det emotionella. Samtidigt som det är intressant med kulturen och traditionerna så räcker det inte riktigt för mig. Jag känner efter ett tag att jag behöver något mer för att hålla intresset uppe vilket är synd. Filmen är lite seg och det känns inte som att det händer så mycket och när filmen är slut känner jag mig ganska oberörd. De 85 minuterna som filmen varar är långsamma och jag tycker att det känns som att filmen är längre. Slutet, som det läggs emotionell kraft på, är inte särskilt berörande och när filmen inte lyckas med det ser jag i princip bara en tekniskt bra film som är stundtals intressant och stundtals väldigt ointressant. Ett godkänt betyg får den, men inte mer.

Betyg: 3/5

2 svar till “Gion bayashi (A Geisha)

  1. En något sen kommentar, men… det är ju den bästa japanska film som någonsin har gjorts. 😉

    Men jag misstänkte att den inte riktigt skulle falla dig i smaken. 🙂

    • Kommentarer är alltid välkomna! Såg den faktiskt för att jag såg att du hade gett den full pott.
      Misstänkte faktiskt det själv, haha. Men det är kul att ha sett den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s