Lawless

Idag (eller igår blir det antagligen när man läser detta) hade Lawless premiär i Sverige. Filmen är baserad på boken The Wettest County In The World och utspelar sig under förbudstiden i USA. Lawless är regisserad av John Hillcoat och manuset är skrivet av Nick Cave som också har gjort musiken till filmen.

Filmen utspelar sig som sagt under förbudstiden i Virginia och handlar om de tre bröderna Bondurant – Forrest (Tom Hardy), Howard (Jason Clarke) och Jack (Shia LaBeouf). De tre jobbar som spritlangare och när lagen slår till blir de legendariska brottslingar.

Jag visste inte alls mycket om filmen innan jag såg den. Ibland kan det vara skönt att se filmer och inte veta någonting om dem (tänker på Frank Costanza från Seinfeld när jag säger så: ”Still! Still! I like to go in fresh!”). I princip visste jag bara om vilka skådisar som var med. Jag har inte läst några recensioner om filmen men den verkade rätt bra så jag bestämde mig för att ge den en chans.

Vi kastas in i den sanna berättelsen om bröderna Bondurant, spritlangare under förbudstiden. Under filmens gång får de problem med både lagen och gangsters. Hela filmen går egentligen ut på hur de ska kunna sälja sin sprit på ett effektivt sätt utan att åka fast. Simpel handling med andra ord, men utförandet är mycket bättre än väntat.

Tom Hardy är mycket bra i rollen som Forrest, ledaren av bröderna. Hans karaktär är hård men blir samtidigt komisk vid flera tillfällen som när han grymtar till, vilket är härligt att se. Jason Clarke spelar Howard, den vildaste av de tre skulle man kunna säga. Minst fokus ligger på honom, men han sköter sitt jobb bra. Sedan har vi Shia LaBeouf som Jack, som gör ett förvånansvärt bra jobb. Han känns inte skitnödig som i nästan alla andra filmer jag har sett honom i och han håller uppe huvudrollen mycket bra skulle jag vilja säga. Guy Pearce spelar ”Special Detective” Charlie Rakes som nästan är en psykopat. Han gör allt för att komma åt bröderna. Sedan har vi Gary Oldman som inte får mycket speltid alls som Floyd Banner, men han gör ett bra jobb och det är härligt att se honom som bad guy.

Fotot i filmen är mycket snyggt och miljöerna gör hela filmen väldigt vacker. Det läggs in många naturscener vilket jag uppskattar då det förhöjer flera scener. Även gräs, sol och snö filmas väldigt snyggt. Sedan är soundtracket mycket bra vilket alltid är härligt. Musiken är dramatiskt och spännande när det behövs, samtidigt som det är glatt och bonnigt vid andra tillfällen vilket ger en riktig lantisstämning.

Det som jag nästan uppskattar mest med filmen är hur man använder sig av våldet. Filmen är väldigt våldsam och det är mycket blod i filmen, men det känns aldrig som att det blir för mycket. Det ska vara rått och kallt helt enkelt. Allt från skjutande till knivhuggningar är med och våldet känns realistiskt för det mesta. Filmen är inte en orgie i våld dock, den blandar också in glada och humoristiska scener som har mycket hjärta. Det känns aldrig som comic relief, snarare känns humorn väldigt välplacerad.

Handlingen är som sagt inte särskilt originell, men utförandet är intressant och underhållande. Under filmens dryga två timmar blev jag aldrig det minsta uttråkad och var hela tiden med på handlingen. Scener som kanske hade blivit tråkig blev underhållande eller intressant tack vare miljön och/eller musiken. Det här är en film som man har lyckats väldigt bra med och jag blev överraskad över hur bra den var. En mycket underhållande film med en hel del våld samt en hel del hjärta gör det här till en av de bästa filmerna som har kommit hittills under 2012.

Betyg: 4/5

6 svar till “Lawless

  1. Hmm, intressant. Läste inte igenom allt, men av det jag läste och betyget så verkar det vara bättre än väntat. Ska försöka ta mig en titt vid tillfälle. Vill inte heller veta allt för mycket, men har ofta svårt för filmer som utspelar sig under den perioden.

    • Hade som jag nämnde inte hört någonting om filmen innan jag såg den så jag kan inte direkt säga om den var bättre eller sämre än väntat! Den är väl värd en titt iallafall. 🙂

  2. Ja, Hardys grymtande kommer nog bli klassiskt. Det som jag tycker gör filmen är miljöerna, våldet och humorn. Det blir en härlig blandning. Och just miljöernas stämning understryks av musiken som du är inne på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s