Duo luo tian shi (Helgon i neon)

Efter Chungking Express regisserade Wong Kar-wai Ashes of Time för att sedan återgå till Chungking Express-stilen i och med Helgon i neon. Då menar jag storstaden, mycket färger, mycket musik, flera karaktärer med historier, samt en koppling till ananas. Helgon i neon skrevs egentligen som en tredje del till Chungking Express och flera av platserna som är med i filmen är med i Helgon i neon. Filmen släpptes 1995.

Yrkesmördaren Killer grubblar över om det är någon mening med att teckna en livförsäkring. Vilsna blondinen Punkie söker förgäves efter den stora kärleken. Ho har mist talförmågan efter att ha ätit en burk konserverad ananas och Agent är en raffig gangsterbrud i nätstrumpor och gummiklänning.

Efter ett par Kar-wai-filmer är det inte svårt att känna igen karlens stil. Det är mycket experimenterande med kameran och fotot som gäller. Färger, svartvitt, slow-motion, osv. Jag gillar verkligen stilen, det måste jag nämna, men ändå känner jag att den kanske är lite tjatig. När den fungerar, fungerar den väldigt bra och man stör sig inte alls på något. Men när handlingen eller scenerna inte fungerar, blir stilen tjatig och lite irriterande.

Helgon i neon börjar på ett väldigt bra och coolt sätt när vi får träffa olika karaktärer. Rök slingrar sig genom neonljusen i olika rum eller i staden. Man får en härlig känsla trots att man kanske inte hänger med i alla svängar. Hongkong är en snygg stad vilket Wong Kar-wai lyckas skildra på ett bra sätt.

Vi kommer i kontakt med ett gäng karaktärer som är allt från superjobbiga till halvcoola. De jobbigaste karaktärerna är helt klart den stumma killen samt den blonda bruden. Alla scener med dessa två är för det mesta irriterande och inte jätteroligt att kolla på. Det finns dock väldigt många scener som lyckas, och det finns flera som faktiskt är riktigt bra. Men samtidigt känns allt så spretigt och osammanhängande att jag inte riktigt får något grepp om något.

Jag skulle vilja tycka om Helgon i neon mer än vad jag gör, men detta är alldeles för spretigt för att jag ska tycka om det något vidare. Det känns verkligen som det är överblivet material från Chungking Express. Det är synd, för det hade kunnat bli en bra film med en bättre handling och mer sammanhängande berättande. Tyvärr är detta det sämsta jag har sett av Wong Kar-wai än så länge.

Betyg: 2,5/5

2 svar till “Duo luo tian shi (Helgon i neon)

  1. Läste min gamla text om denna (ej på min sida) och jag verkar ha gillat första halvan, men sen tappade den tyvärr. Gav den ändå en stark trea, men jag låter det vara osagt vad jag skulle tycka idag då detta var flera år sen 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s