Dip huet seung hung (The Killer)

Efter A Better Tomorrow II hade John Woo problem med att finansiera sitt nästa projekt. Tack vare hjälp från bl.a. Chow Yun-fats bolag kunde han dock regissera The Killer 1989. Filmen var influerad av filmer såsom Le samouraï och Mean Streets. The Killer var ingen stor hit direkt i Hongkong, men nu räknas det som en av hans allra bästa filmer.

En lönnmördare, Ah Jong (Chow Yun-fat) bestämmer sig för att göra ett sista uppdrag för åt Triaderna. Under uppdraget råkar han dock skada synen på en nattklubbssångerska. Driven av viljan att hjälpa henne ha råd med en operation accepterar han ett sista uppdrag.

Efter ett par Woo-filmer är man ganska van vid hans stil. Over-the-top-action är det som gäller helt enkelt, samt mycket användande av musik. Stilen passar perfekt för The Killer, som faktiskt innehåller oväntat mycket drama. Det är en film om vänskap och kärlek, fast gjord som en actionfilm vilket Woo klarar av mycket bra.

Handlingen i filmen har både bra tempo och är intressant att följa, vilket gör actionscenerna spännande och underhållande. Det är ofta ostigt och over-the-top, men det är lite det som är grejen, och det fungerar mycket bra enligt mig. Det är mycket musik precis som i de andra Woo-filmerna jag har sett, och den är ofta ganska ostig och smörig samtidigt som den passar mycket bra.

Chow Yun-fat är riktigt bra i huvudrollen och stjäl såklart showen. Han har en charm och utstrålning som gör honom till en av de bästa inom actiongenren. Här spelar han en lönnmördare som ändå har ett stort hjärta som rymmer både en stark vänskap och en kärleksromans. Danny Lee som spelar polisen i filmen gör även han ett bra jobb, och under flera scener har de två bra kemi.

Det som gör att den här filmen står ut och är bättre än de andra Woo-filmerna som jag har sett är tempot, de minnesvärda scenerna samt charmen. Det finns flera härliga shoot-outs och båtjakter som blir en biljakt, samt en minnesvärd och actionspäckad avslutning. Scenerna avlöser varandra och nästan alla scener känns minnesvärda i princip. Om man kan ta filmen för vad den är och inte fokusera för mycket på bristerna är detta en riktigt bra film. Woo har en känsla för actionfilm vilket han visar med The Killer.

Betyg: 4/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s