Baran

Baran är en iransk film från 2001 regisserad av Majid Majidi. Den vann flera priser både på hemmaplan och utomlands. Filmen utspelar sig i modern tid då flera afghanska flyktingar bosatte sig i utkanten av Teheran och jobbade olagligt.

På en byggarbetsplats i utkanten av Teheran faller en av arbetarna och skadar sig. Flera illegala flyktingar jobbar på platsen och en av dem erbjuder sig att ersätta arbetaren med ett av sina barn. Den unge Rahmat gör så gott han kan men klarar inte det tunga arbetet att bära cementsäckar och tegel. Istället får han jobbet att koka te och laga mat vilket innebär att den iranske arbetaren Kaleef blir av med sin kökstjänst och får bära istället. Han gör allt för att göra livet surt för Rahmat men börjar också känna en stark dragning till Rahmat och kommer till ”hans” räddning när inspektören dyker upp för att leta efter illegala invandrare.

De iranska filmer jag har sett har varit intressanta då de tar upp problem och saker som vi i västvärlden kanske inte alltid är så medvetna eller vet så mycket om. Fokuset i Baran ligger dels på en slags udda romantisk historia där Kaleef blir attraherad av Rahmat när han upptäcker att denne egentligen är en tjej när han ser henne kamma sitt hår en dag. Rahmat försvinner från arbetsplatsen efter att arbetsinspektörer upptäckt att hon jobbar där, och Rahmat bestämmer sig för att hitta henne.

Filmens fokus ligger också på konflikten mellan iranier och afghanska flyktingar och konkurrensen mellan de två för att få jobb. Rahmat klarar inte av arbetsbördan vilket leder till att hon får ta över ansvaret i köket, vilket var Kaleefs arbetsuppgift. Han får istället göra det tunga jobbet vilket leder till ännu fler konflikter.

Filmen är ganska stillsam emellanåt och det finns flera tysta partier där man visar Irans natur i samband med Kaleefs sökande efter Rahmat. Det tar ett tag för handlingen att egentligen komma igång, och när den väl är igång klickar den aldrig riktigt för mig. Jag känner aldrig riktigt av känslorna mellan de två människorna som möts vilket får hela den romantiska delen att kännas ganska slät och trist. Det positiva med det hela är dock att det är annorlunda från något att jag har sett och filmen är fri från stereotyper.

Jag tycker också att man lyckas avrunda filmen på ett fint sätt, och det är först då filmen berör en. Jag önskar dock att jag hade kunnat dras in i handlingen lite snabbare och blivit mer engagerad i Kaleefs sökande. Nu känns filmen ibland som en transportsträcka vilket inte riktigt uppskattas. Det finns positiva och negativa saker med filmen, men om man ser till helheten är den varken dålig eller jättebra. Ett godkänt betyg får den dock med rätt stora marginaler tack vare att den är ganska originell. Men den är samtidigt långt ifrån att få ett starkare betyg.

Betyg: 3/5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s