Predator

Tillsammans med Terminator-filmerna och kanske någon till film, är Predator den kändaste filmen med Arnold Schwarzenegger. Filmen regisserades 1987 av Die Hard-regissören John McTiernan och har genom åren blivit en av de populäraste actionfilmerna. Sedan dess har det gjorts uppföljare till filmen, och andra filmer där själva rovdjuret i filmen är med (bl.a. Alien vs. Predator).

Djupt inne i Latinamerikas djungler blir ett team av elitsoldater slaktade av ett mystiskt rovdjur. De är inte längre jägarna – de är bytet…

Dåliga skådespelarinsatser, ganska tunt manus, mycket testosteron, dåliga one-liners. Ja, vad ska man säga? Det är här är en riktig klassiker inom actiongenren! Men alla dessa saker är anledningen till att man överhuvudtaget ser någon annan film med Arnold Schwarzenegger än Terminator, så man vet vad man ger sig in på. Den enda skillnaden är att Predator håller en högre nivå än de flesta Arnold-filmerna, vilket inte är så konstigt med McTiernan bakom rattarna.

Filmen har ett skönt tempo, och det händer hela tiden någonting. Fotot är ganska snyggt, och djungelmiljöerna bidrar verkligen till stämningen i filmen. Trots att manuset är ganska svagt, har det sina positiva sidor. T.ex. så slipper vi massor med bakgrundsinformation om både teamet och själva rovdjuret vilket är skönt då filmen kan koncentrera sig på action. Samtidigt så har går inte allting för fort. T.ex. ser vi inte ens rovdjuret på riktigt för ens efter cirka 45-50 minuter vilket gör en nyfiken och förväntansfull.

Arnold är självklart höjdpunkten i filmen, och det blir extra bra med Carl Weathers i filmen också. Weathers är mest känd för att ha varit med i Predator, men också de fyra första Rocky-filmerna. Scenen där Dutch (Arnold) och Dillon (Weathers) träffas för första gången är fylld av testosteron och är riktigt episk.

Själv rovdjuret då? Jodå, det är väl ganska coolt, men samtidigt lite löjligt. Dock är avslutningen mellan Dutch och rovdjuret en klassiker och är en cool scen. Det är underhållningen och miljöerna som den här filmen vinner på samt några klassiska repliker. Och det är egentligen allt man behöver för en bra Arnold-film!

Betyg: 4/5

 

6 svar till “Predator

  1. Har alltid gillat denna och den håller bra. Som du säger har den ett bra tempo och mycket action, men utan att förstöra det hela med för mycket bakgrundsinfo eller att avslöja för mycket om rovdjuret för tidigt. Även hos mig är det 4/5.

    • Specialeffekterna känns ju väldigt åldrade, men det gör å andra sidan Star Wars också. Ingenting som påverkar mina intryck iallafall, tycker mest att det är charmigt. Det är en film man kan se flera gånger! 🙂

      • Minns inte att effekterna skulle vara SÅ åldrade, men så var det ett tag sen jag såg filmen. Sen är jag uppväxt med de effekterna så allt som oftast tycker jag de är bättre och att föredra framför CGI-effekter som gör att man ser att det är dataanimerat och fejk.

  2. Gillar filmen men å andra sidan gillar jag Arnie oxå 😉 Håller med om det du skriver. Minns att jag fann filmen mkt spännande när jag såg den på bio – idag är den nog mer underhållande.

Lämna en kommentar