Searching For Sugar Man

Dokumentär. Searching For Sugar Man är en dokumentär från 2012 som handlar om musikern Rodriguez. Regissören till dokumentärfilmen är den svenska Malik Bendjelloul. Filmen har nominerats till en Oscar för bästa dokumentärfilm i år.

Sixto Rodriguez är en musiker från Detroit, Michigan som släppte två album under 70-talet. I USA var han helt okänd och sålde inte ett dugg. Det man inte visste var dock att hans musik hade blivit jättestor i Sydafrika där han jämfördes med namn som Elvis Presley, The Beatles och The Rolling Stones.

Innan jag såg filmen visste jag knappt vem Rodriguez var, och jag har undvikit att läsa om filmen då jag ville bedöma den helt själv. Om man inte vet storyn om Rodriguez rekommenderar jag att inte läsa denna recension. Under den första halvan berättas det om Rodriguez, en musiker från Detroit som spelade in två skivor i början av 70-talet som inte sålde ett dugg i hemlandet. Han gick under jorden, och det ryktades om att han till och med hade begått självmord. Samtidigt spreds hans musik bland den vita afrikaan-medelklassen i Apartheidregimens Sydafrika där han blev lika stor som Elvis. Grejen var den att ingen visste någonting om honom då det aldrig skrevs något om honom i amerikanska tidningar, och han blev något av en legend.

Under 90-talet letade två män upp information om Rodriguez och kom till slut i kontakt med honom. Under den andra halvan av filmen får vi möta Rodriguez, vi får en inblick i hans liv nu, och hur de här två killarna från Sydafrika fick honom att åka dit och spela inför tusentals av människor.

Till en början är man osäker om det här verkligen är sant då storyn om Rodriguez är så otrolig att den knappt kan vara sann. Men sedan får man reda på hur allt ligger till och först då tror man på det hela. Dokumentären är skickligt uppbyggd på det sättet, att om man inte vet någonting om Rodriguez så sitter man under hela första halvan och undrar vad som egentligen hände med den här killen. När man sedan får träffa Rodriguez och man får se hur glada alla är när han spelar i Sydafrika blir man riktigt glad inombords, och när filmen är slut är jag riktigt nöjd.

Men filmen är inte helt felfri… Bendjelloul berättar nämligen inte allt och i efterhand känns det som att han försöker göra Rodriguez mer obskyr än vad han var. Allt fokus ligger på hur stor han var i Sydafrika och hur ingen visste vem han var. Den delen är naturligtvis mycket intressant och häftig, och sann. Det som däremot inte berättas är hur det såg ut i andra länder, om han var stor någon annanstans. T.ex. så turnerade han tydligen i Australien flera gånger vilket aldrig nämns. Det är när man läser sånt som jag känner mig lite lurad. Rodriguez story är redan häftig som den är, och jag förstår inte varför man utelämnar sånt bara för att göra storyn mer otrolig. Det känns som att man förvränger sanningen lite, och det påverkar betyget då det är en dokumentärfilm.

Filmen är mycket välgjord med snyggt foto och bra tempo så rent tekniskt finns det inget fel med den. Men det är just det att man förvränger sanningen, eller utelämnar information, som gör att man blir lite besviken när man läser om hur det egentligen ligger till. För alla som inte gör någon efterforskning om Rodriguez är det här en jättejättebra film tycker jag verkligen, men jag har svårt att ge den ett riktigt högt betyg när man ska göra en fantastisk historia ännu mer fantastisk genom att utelämna viktig information.

Betyg: 3,5/5

11 svar till “Searching For Sugar Man

 1. Japp, även jag håller med till 100%. Man blir lite smått förbannad att man inte lagt alla kort på bordet, för Rodriguez är på egen hand så pass intressant att man inte hade behövt förvränga och undanhålla information. Det är ju det som är lite grejen med dokumentärer – att de ska ta fram sanningen. Så själva historien och Rodriguez själv är det inget fel på, men dokumentären lämnar en sur eftersmak när man läser om sanningen. Och jag kände att något inte riktigt stämde under dokumentärens gång…

  Gav också Searching for Sugar Man 3½.

  • Blev smått irriterad jag med när jag insåg att de inte hade tagit upp allt om mannen! Det kändes som att det fanns en del obesvarade frågor när dokumentären var slut vilket var synd…

 2. Jag är så glad att jag såg filmen utan att veta nåt om den.

  http://jojjenito.wordpress.com/2012/08/23/searching-for-sugar-man/

  Jag har blivit mycket intresserad av det här med vad som är sant av det man berättar eller om man inte berättar hela sanningen. Tänk om man gjort en vanlig spelfilm av den här historien och utan att ta med t ex hans Australien-turné. Det hade ingen sagt nåt om, det var ju bara ”based on a true story”. Men när det är en dokumentär så måste det givetvis vara autentiskt. Och är det inte det så blir det liksom fel. Jag finner detta intressant.

  • Jag är också glad för det, annars hade jag nog blivit irriterad på det medan jag såg filmen!

   Jo det är ganska intressant faktiskt! Men det är ändå vettigt tycker jag, då iallafall jag kollar på en dokumentär för att få reda på något om det jag kollar på. Om det som sägs inte stämmer eller om viktiga saker undanhålls har inte dokumentären gjort det den ska tycker jag!

 3. Det känns som vi är ganska många som reagerar på samma sak, att det känns som om filmen drar med osanning. Eller osanning förresten, det är kanske fel ord, men att det utelämnas en del av sanningen för att det på så sätt blir en bättre story. Jag gillar inte det riktigt, för mig förtar det en del av det som dokumentärfilm ÄR – en del av verkligheten. Men, såklart, alla historier vinklas utefter den som berättar.

  http://www.fiffisfilmtajm.se/searching-for-suger-man/

 4. Håller inte alls med. Filmen fokuserar ju just på hans enorma (och för honom okända) populäritet i Sydafrika. Att han MINSANN genomförde spelningar i Australien med mycket blygsamma ”framgångar” (han beslutade att sluta med turnerandet efter Australienturnén 81) ändrar inte grundstoryn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s