The Glass Key

The Glass Key är en film noir regisserad av Stuart Heisler 1942, baserad på boken med samma namn skriven av Dashiell Hammett. Hammett är känd för att bl.a. ha skrivit förlagan till The Maltese Falcon. The Glass Key är den andra filmen som Veronica Lake och Alan Ladd gjorde tillsammans på 40-talet. Den japanska regissören Akira Kurosawa har nämnt The Glass Key som en av sina största influenser när han regisserade Yojimbo 1961.

The Glass Key handlar om att en högt uppsatt politiker är mordmisstänkt medan hans assisten letar efter den riktiga mördaren.

Jag har tidigare sett This Gun For Hire med duon Lake och Ladd, och där tyckte jag att de fungerade mycket bra tillsammans. De har bra kemi i The Glass Key, men den är inte lika stark som i This Gun For Hire, och det känns som att Lake hamnar lite mycket i bakgrunden i den här filmen. Filmer som handlar om politiska mord kan vara riktigt intressanta, men de kan ibland vara riktigt tråkiga också. Att se en film noir som handlar om ett politiskt mord var intressant, och jag tycker att The Glass Key inte låter det bli för mycket politik, och låter det handla om att hitta mördaren istället.

Att The Glass Key var en stor inspiration för Yojimbo var ingenting jag tänkte på under filmens gång, men när man jämför scenerna i båda filmerna där protagonisten ska rymma, märker man att de faktiskt är väldigt lika på flera sätt vilket är intressant.

The Glass Key ska också ha varit en ganska stor inspiration för filmatiseringen av The Big Sleep, en film som är en av de mest komplexa i genren. Nu är The Glass Key inte i närheten av lika komplicerad eller svårföljd som The Big Sleep, men jag känner ändå att jag kanske inte var i helt rätt stämning för den här filmen när jag såg den. Det är inte direkt en film som man kan slappna av helt till, och det gäller att man är ganska alert och hänger med på vad som händer.

Filmen har en del höga toppar med finfina scener, men samtidigt känns det som att det finns en del utfyllnad också som inte är lika intressant. Den enda gången jag tycker att den är riktigt bra under en längre period är dessutom i slutet som är stabilt. Helt klart godkänd är filmen, men inte så mycket mer tyvärr.

Betyg: 3/5

2 svar till “The Glass Key

  1. Jag håller med dig här. Det är en ganska medioker noir som inte kan jämföras med de bästa i genren. Gav också The Glass Key en trea, med ett litet plus i kanten (av någon anledning jag inte minns nu, haha). Föredrar också This Gun for Hire.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s