Rocky

Den kända och ikoniska boxningsfilmen Rocky kom 1976 och regisserades av John G. Avildsen. Men det är inte Avildsens namn man lägger på hjärnan när det gäller Rocky såklart. Detta var Sylvester Stallones genombrottsfilm som gjorde honom till en stjärna. Det var här en av filmhistoriens största actionskådisar fick sin första stora vinst då han hade skrivit manuset till filmen som vann tre Oscars, bland annat för bästa film. Och hans roll som Rocky Balboa är den man främst förknippar med Stallone tillsammans med John Rambo i Rambo-filmerna.

Stallone spelar Rocky Balboa, en boxare och lånehaj i Philadelphia. Han får chansen att möta världsmästaren i boxning, Apollo Creed, (Carl Weathers) när Creeds motståndare i en match i Philadelphia inte kan boxas, och Creed bestämmer sig för att låta en okänd underdog möta honom i ringen.

Storyn är en klassiker om den amerikanska drömmen. En okänd och fattig boxare får chansen att möta världsmästaren i boxning, och blir känd över hela landet över en natt. Klyschigt? Javisst. Men det finns något med den här filmen som gör den så älskvärd. Det är stämningen, det är romansen, den är det skitiga livet i Philadelphia, och det är Stallone. Det här är en av få gånger som jag kan säga att Stallone gör en riktigt bra roll. Missförstå mig inte, jag gillar Stallone, och jag tycker att han är rolig att se på i filmer, men att påstå att han har gjort många fantastiska roller är att ljuga. Men han är ju inte den typen av skådespelare heller, så det är ingenting som man ska förvänta sig av Stallone. Men i Rocky är det annorlunda. Han fångar den fattige, rätt korkade karaktären perfekt.

Kärlekshistorien i Rocky känns inte heller krystad på något sätt trots att även den känns rätt klassisk. Stora Rocky gillar inte de snygga tjejerna i stan, utan han är intresserad av den blyga, lite fulsnygga tjejen som jobbar på den lokala djuraffären. Talia Shire gör ett bra jobb i rollen som Adrian, som Rocky bjuder ut.

Det finns mycket man kan säga om Rocky, men det skulle ta för lång tid. Det är en sån där film som inte är perfekt direkt, men som man har sett en miljon gånger och tycker om lika mycket varje gång. Allt från tränaren Mickeys (Burgess Meredith) ilskna pepp, till kvarterets lodisgäng som sjunger på gatorna (och leds av Sylvesters bror, Frank) känns lika klockrent varenda gång man ser på filmen. Filmserien drogs så småningom ut på, och efter tredje filmen tappade filmerna den mesta av sin charm (vad jag minns iallafall), men den första filmen kommer alltid att stå kvar som en riktigt bra film i mina ögon.

Det här är en sådan där film som är en ”must-see”. Inte för att den är tekniskt perfekt eller har grymt skådespeleri, utan för att den är såpass klassisk och samtidigt är en film som passar i alla situationer. Och det är en film man vill se om många, många gånger.

Betyg: 4/5

5 svar till “Rocky

    • Svårt för mig att hålla med… har sett den så många gånger och gillar den så mycket att jag inte kan ta hänsyn till tekniska missar eller klumpigt utförande. 😉

  1. Vad jag tycker om filmen förstår du säkert, jag tycker väldigt väldigt mycket om den. För mig växer den dessutom ju fler gånger jag ser den och det kan nog bero på att jag sett filmerna i ”fel ordning” från början. Jag började med den jag gillar absolut bäst i filmserien: fyran såklart 🙂

  2. Fyran kom när jag var som allra mest mottaglig för svulstiga biofilmer och då blev jag alldeles kär i denne lille boxare och såg sen filmerna i den ordning man ”bör och ska”. Fyran blir ju ÄNNU bättre om man har hela historien klar för sig bakåt liksom 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s