Paths of Glory

1957 regisserade Stanley Kubrick sin sista film på 50-talet, Paths of Glory. Filmen är en anti-krigsfilm som utspelar sig under Första världskriget och var Kubricks första kommersiella hit som blev hyllad av kritiker och inledde Kubricks väg till att bli en av de största genom tiderna. Filmen förbjöds både i Frankrike och Tyskland under en tid.

Kirk Douglas spelar Överste Sax, som måste försvara tre soldater som ställs inför rätta efter att en attack avbrutits av de få överlevande soldaterna.

Krigsfilmer är aldrig någonting som har intresserat mig nämnvärt. Oftast blir de alldeles för översentimentala eller patriotiska för min smak, och det ligger alldeles för mycket fokus på att skapa ”coola” strider istället för en ordentlig story. Paths of Glory är dock en osentimental och ganska kall dramafilm som handlar om en situation inom militären snarare än om själva kriget. Därför kan man nästan kalla det för en anti-militärfilm snarare än en anti-krigsfilm skulle jag vilja påstå, trots att det egentligen är båda delarna.

Filmen klockar in på 87 minuter, och är alltså en ganska kort film. Trots detta tycker jag att starten är alldeles för seg för min smak, och Kubrick lyckas inte med att fånga mitt intresse direkt. Det är först när militärstyrkans överordnade säger åt trupper att attackera sina egna män som jag börjar bli intresserad av handlingen, och sedan lyckas Kubrick bra med att hålla mitt intresse uppe resten av filmen.

Filmen har hyllats för sitt foto, vilket den absolut förtjänar. Det finns flera grymma tagningar, inte minst den ikoniska tagningen när Douglas går genom skyttegraven samtidigt som kameran gör en åkning baklänges med fokus på Douglas. Ljussättning är någonting som Kubrick alltid har varit en mästare på, och det finns flera fina scener där ljus och skuggor används på snygga sätt.

Skådespeleriet i filmen är dock lite styltigt, och det händer flera gånger att skådespelarna överspelar alldeles för mycket. Kirk Douglas är givetvis bra i sin roll, men kanske inte lika bra som jag hade förväntat mig, då detta ska vara en av hans allra mest hyllade roller. Jag föredrar honom helt klart i säg t.ex. Ace in the Hole.

Filmen gör många rätt, men också en del missar och saker som gör att jag inte blir fullt engagerad, bland annat en lite seg start som inte fångade mig. Det finns tyvärr flera saker som gör att jag aldrig riktigt kan bli emotionellt tagen av filmen som jag hade hoppats på, vilket är riktigt synd då detta är en mycket bra film på flera sätt. Slutscenen räddar upp en del av detta dock, och filmen slutar på ett sätt som jag blir nöjd med.

Paths of Glory tillhör inte Kubrick-eliten, och om jag gav den ett högre betyg än vad jag gör känns det som att jag bara skulle göra det för att det är Kubrick. Jag vet att han kan bättre än det här, det har han visat flera gånger! En stark trea når ändå filmen upp till, vilket givetvis är ett bra betyg det med. Men högre än så kan jag inte ge den p.g.a. anledningar som jag har tagit upp i texten.

Betyg: 3,5/5

4 svar till “Paths of Glory

  1. Det är synd att du inte blev så engagerad som man bör bli av den här filmen. Personligen gillar jag krigsfilmer, även om jag kan hålla med om att de inte alltid fokuserar på rätt saker. Detta tycker jag är ett bra krigsdrama och har gett den en stark fyra. Möjligt att det sänks vid omtitt, men jag minns den som mycket bra med bra prestationer (främst Douglas då), fint foto och välgjorda krigsscener. Men framförallt en bra och stark story. Men det var ett bra tag sen jag såg den så…

  2. Den här vill jag se, blir faktiskt ännu mer sugen trots din lite negativa inställning. Krigsfilmer generellt är jag inte så förtjust i, men dramer om sånt runt omkring är desto mer intressanta. Och Kubrick är Kubrick.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s