360

360 är en dramafilm med thriller inslag skriven av Peter Morgan och regisserad av den brasilianska regissören Fernando Meirelles. Filmen följer flera karaktärer som kopplas ihop löst där huvudtemat är kärlek.

Filmen börjar i Wien och fortsätter till Paris, London, Bratislava, Rio, Denver och Phoenix. Karaktärerna består bl.a. en slovakisk prostituerad och hennes syster, en äldre man som söker efter sin försvunna dotter, en sexualförbrytare, en algerisk tandläkare och hans assistent, samt denne assistents man som jobbar som chaufför och assistent till en rik man som håller på med olagliga affärer.

360 är upplagd som en episodfilm där de olika delarna ska kopplas samman. Ja, de ska till och med forma en cirkel, därav titeln. Men precis som så många andra filmer med samma berättarteknik haltar den på flera punkter, kanske främst för att alla karaktärer inte får tillräckligt med utrymme för att man ska kunna skapa sig en åsikt om dem. Det känns som att man försöker klämma in alldeles för mycket helt enkelt, och de olika historierna är lite väl svagt sammanhållande.

I rollerna hittar vi både kända skådespelare såsom Jude Law, Rachel Weisz, Anthony Hopkins och Ben Foster, men även många okända skådespelare. Något som är riktigt positivt är att det inte spelar någon roll om de är kända eller inte, de okända får lika mycket speltid som kändisarna. Något som inte är lika positivt är att det är cirka 13 olika roller som ska plats i denna film. Det hade räckt med några färre, helt klart.

För stunden är filmen underhållande, men det känns som att man kommer att glömma det mesta av den väldigt snabbt. Det finns ett fåtal scener som är riktigt bra som man kommer att minnas, men annars finns det inte mycket minnesvärt här inte. Min favoritsekvens är nog den som utspelar sig på flyget och flygplatsen som involverar Anthony Hopkins och Ben Fosters karaktärer, samt den brasilianska kvinnan Rui. Även den sista sekvensen med Sergei är relativt minnesvärd och fin.

Rent skådespelarmässigt är Ben Foster min favorit i filmen som gör rollen som sexualförbrytare mycket bra och trovärdig. Även Vladimir Vdovichenkov som Sergei gör en stark insats. Min slutsats med filmen är att en sådan här film är svårt att göra bra utan att det finns några större brister. Men den var som sagt underhållande för stunden och stundtals rätt spännande faktiskt, så ett godkänt betyg förtjänar den.

Betyg: 3/5

3 svar till “360

  1. Lite lockande pga att det är regissören av Guds stad, men samtidigt har han inte alls lyckats följa upp den toppfilmen. Och kritiken har varit ganska ljummen så jag väntar nog med att se den här…

      • Ah, ok. Han lyckades väl ganska bra med The Constant Gardener, men det går inte att jämföra med Guds stad. Blindness var ingen höjdare. Nej, det blir nog svårt att komma med något på samma nivå som Guds stad…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s