A Fish Called Wanda

1988, fem år efter att den brittiska ”komedigruppen” Monty Python splittrats, skrev den kändaste medlemmen i gänget, John Cleese, manuset till filmen A Fish Called Wanda, regisserad av Charles Crichton. Huvudrollerna spelas av John Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline och Cleeses gamla Python-kollega, Michael Palin.

Filmen handlar om fyra personer som ska utföra ett rån i London, för att senare lura varandra på bytet. Rånet lyckas, men en av personerna åker fast då två av de andra skvallrar för polisen om vem som utfört rånet. Dock lyckas han flytta på bytet innan polisen får tag i honom, och de andra måste försöka få reda på var bytet är.

Med John Cleese som manusförfattare är det nästan en självklarhet att det är en komedi att man kommer att få se. Dock är det inte samma absurda humor från de gamla Monty Python sketcherna och filmerna, utan detta är lite mer av en ”vanlig” komedi med en ordentlig handling och drama och spänning, där inte varje scen är komisk.

Cleese spelar advokaten Archie som ska försvara George Thomason (Tom Georgeson), hjärnan bakom rånet. Thomasons andrehand är den stammande djurälskaren Ken Pile (Michael Palin), vars jobb är att mörda det enda vittnet till rånet, en äldre dam med tre hundar. Jamie Lee Curtis och Kevin Kline spelar ett par som försöker blåsa George och Ken på bytet. Wanda (Curtis) är tillsammans med George för att få tag på bytet, och låtsas som att Otto (Kline) är hennes bror. Eftersom George hinner förflytta bytet innan han blir tagen av polisen försöker Wanda förföra Archie då han är Georges advokat, för att försöka få tag på information om bytet.

I en film med både John Cleese och Michael Palin är det lite oväntat att det är Kevin Kline som gör den bästa och roligaste insatsen i filmen (en insats som han f.ö. vann en Oscar för). De bästa scenerna är de då han vägrar erkänna att han är svartsjuk över att Wanda förför Archie och försöker att spionera på dem genom att bl.a. ta sig in i Archies hus medan Wanda är där.

Filmen har ett ganska högt tempo, och den blir aldrig tråkig, utan den är underhållande hela tiden även om det inte är skämt hela tiden. Kline står för de roliga replikerna, medan Cleese står för de roliga situationerna som uppstår kan man nästan säga. Palin hamnar lite i bakgrunden, men är även han mycket rolig i flera scener.

Många komedier gör fel när de försöker blanda spänning med komedi, men i A Fish Called Wanda kommer alltid komedin och underhållningsvärdet i första hand vilket gör det till en mycket lyckad komedi.

Betyg: 4/5

6 svar till “A Fish Called Wanda

  1. Håller med dig i det mesta. Ett tag sen jag såg den nu så det börjar bli dags för en omtitt. Minns att JLC gör en fin insats, speciellt när hon ska förföra Cleese, haha. Skön humor och som du är inne på lite mer nedtonad än MP-humorn.

    • Den tåls att se om! Ja, Jamie Lee Curtis är inte helt fel i filmen hon heller. Kline är nog bäst då han var den största överraskningen, medan Cleese alltid är stabil. 😉

  2. Nu var det ett par år sedan jag såg den sist men tills dess hade i alla fall humorn hållit sig någorlunda intakt, även om särskilt alla kläder skriker 80-tal.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s