Argo

Ben Affleck är en skådespelare som jag håller mig undan från för det mesta, och när han började regissera filmer blev jag inte direkt övertaggad att se dem. Men när han regisserade Argo förra året, och den vann tre Oscars, bl.a. för bästa film, blev jag självklart lite mer intresserad. Inte för att jag litar på Oscarsvalen, men de brukar ju ändå ge ett litet hum om vilka som var bland de bättre amerikanska filmerna det året.

Argo är baserat på gisslankrisen i Iran 1979. Den 4 november 1979, när den iranska revolutionen pågår för fullt, stormar iransk militär USAs ambassad i Teheran och tar 52 amerikaner som gisslan. Mitt i kaoset lyckas sex amerikaner fly och gömma sig i kanadensiska ambassadörens hem. Med vetskapen om att det bara är en tidsfråga innan militären hittar och troligen avrättar dem så kommer CIA-specialisten Tony Mendez (Affleck) med en riskfylld plan för att föra dem oskadda ut ur Iran.

Innan jag såg filmen var jag inte riktigt påläst om gisslankrisen i Iran, utan fick läsa en del efter jag såg filmen. För att få det överstökat kan jag säga att jag inte har många problem med hur Affleck har ändrat saker i storyn och överdrivit saker för dramatisk effekt. När jag skrev om dokumentären Searching For Sugar Man påpekade jag att jag tycker att det är okej att förändra saker i spelfilmer som är baserade på riktiga händelser, men inte i dokumentärer. Det enda som jag egentligen stör mig på är hur mycket ära USA tar för vad som hände, när Kanada hade en mycket större roll i verkligheten. Det är inte själva förändringen som jag stör mig på, utan att man har förändrat det så att det mer är ”vi (USA) gjorde allt, men vi kan ge kanadensarna äran”, istället för att ge dem äran på riktigt. Men det är helt annan diskussion egentligen.

Vad tyckte jag om filmen i sig då, om man ignorerar att den är baserad på verkliga händelser? Jodå, den går an. En lite väl förutsägbar drama-thriller skulle jag vilja kalla den för. Eftersom 2012 var ett väldigt mediokert filmår hade jag inte höga förväntningar på Argo, men den var faktiskt bättre än väntat för det mesta. Men samtidigt känner jag att faktumet att den fick en Oscar för bästa film bara styrker mitt påstående om att 2012 var ett högst mediokert filmår. För Argo är verkligen ingenting speciellt. Det är ingen film som jag kommer att tänka på i framtiden, och den hade inga scener som man verkligen kommer att minnas. Om en månad kommer jag nog ha glömt filmen helt. Men en sak kommer jag inte att glömma, och det är att Ben Affleck (för en gångs skull) inte var helt dum i huvudrollen. Han var till och med bra för det mesta.

Betyg: 3/5

2 svar till “Argo

  1. Det där med att ta äran. Kom en ubåtsfilm för nga år sedan där man helt sonika bytte nationalitet på ubåten från Engelsk till amerikansk och kallade det sedan för BOATS – att engelsmännen rasade är ett understatement.
    Argo var bra men inte SÅ bra.

    • Haha, det hade jag inte hört talas om innan, tack för infon! Känns rätt typiskt amerikanskt att göra sånt, kanske beror det på att de gör så många remakes på utländska filmer…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s